onsdag 16. desember 2009

Yndig julefred med KSS

CD:
”Arme jord ha jolefred”
LAWO Classics
November 2009

Kvindelige Studenters Sangforening v/ Marit Tøndel Bodsberg
Sigurd Hole, kontrabass

Julesanger


Julens budskap er stadig i forandring og, vil mange si, forvitring. De kommersielle sider ved julen har tatt fullstendig overhånd og skjøvet det åndelige, sjelelige og kristne innholdet ut på sidelinjen. Reklamen for et av Oslos største og mest sentrale kjøpesentre, der julepyntenglene er laget av brettede pengesedler sier vel sitt. Om det ikke er blasfemi så bidrar det ihvertfall til å forringe julens egentlige budskap, et budskap som ikke nødvendigvis begrenser seg til det kristne. Julen kan like gjerne handle om lys, håp og et ønske om fred som om den kristne frelserens fødsel og hyrdene på marken. Denne høytiden kan minne oss om en maktbalanse og ressursfordeling i verden som ikke under noen omstendigheter kan rettferdiggjøres, og om de millioner av mennesker som ikke har nok mat og vann, og som lever i land som er, har vært og sannsynligvis vil bli herjet av krig. For dem handler det ikke om hvilket kjøpesenter som kan tilby de flotteste elektroniske produktene eller de nyeste moteplaggene. For dem handler det om å finne vann og å finne fred. Kvindelige Studenters Sangforenings nye CD ”Arme jord ha jolefred” kan minne oss om dette, almenmenneskelige julebudskapet, et budskap om fred. Deler av inntektene fra CD-platen går til Flyktninghjelpen.

Medlidenhet med verdens flyktninger er imidlertid ikke eneste grunn til å gå til anskaffelse av denne CDn. Først og fremst er det en vakker og stemningsfull juleplate. Kvindelige Studenters Sangforening har en yndighet og renhet i klangen som passer utmerket til de enkle og sarte julesangene. Dirigent Marit Tøndel Bodsberg har i tillegg oppnådd god presisjon og tydelig tekstuttale, noe som er helt avgjørende for at fremføringer og innspillinger med kor skal bli vellykkede. De kvinnelige studentenes stemmer blander seg svært godt med hverandre, noe som kombinert med god intonasjon gir homogenitet og enhet i klangen. Koret har fått med seg Sigurd Hole på kontrabass og den klanglige dybden er både grunnmur og kontrast til de lyse kvinnestemmene.

Alle julesangene, med unntak av den avsluttende ”Deilig er jorden,” er arrangert av Tone Krohn. Arrangementene må kunne sies å være modige og minst like vellykkede som korets fremføring. Selve substansen og stemningen i julesangene er beholdt, men sangene er krydret med svært velfungerende motstemmer og mellompartier, ofte inspirert av norsk folkemusikk. Som personlige favoritter kan trekkes frem det enkle og vakre arrangementet av ”Et lite barn så lystelig,” kombinasjonen av to ulike melodier i ”Mitt hjerte alltid vanker,” kontrastene mellom de klingende klokkeimitasjonene og den myke, flytende melodien i ”Joleklokker over jorda,” og blandingen av nytt og gammelt i ”Folkefrelsar,” men alle arrangementene kler de opprinnelige julesangene godt. Etter å ha hørt denne platen er det lett å stemme i med Kvindelige Studenters Sangforening og ønske ”fred over jorden.” Denne CD-platen gir indre julefred for den enkelte og er samtidig en oppfordring til fred mellom mennesker. Kanskje lever julens budskap likevel, nettopp i musikk som denne og i engasjementet til Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner. Julen er i alle fall tid for å håpe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar