mandag 30. mai 2011

Vårtriumf i Paulus kirke

Konsert:
Søndag 29/5 2011
Paulus kirke, Oslo

Kvindelige Studenters Sangforening v/Marit Tøndel Bodsberg
Ane Marthe Sørlien Holen, slagverk

Variert repertoar med vekt på
nordisk kormusikk


Etter en forfriskende godværsskur i Oslo søndag kveld, satte nok publikum stor pris på å kunne trekke inn i Paulus kirke på Grünerløkka. Der ble livets triumf og vårens vidunderlighet feiret med korsang av aller ypperste merke. Ikledd vårlette kjoler i nyanser av rødt, blomstret Kvindelige Studenters Sangforening for fullt i sin varme og vakre vårkonsert.

Kveldens hovedverk var skrevet av to av Nordens ledende samtidskomponister: svenske Karin Rehnqvist og finske Einojuhani Rautavaara. Rehnqvists «Triumf att finnas til» (1990), til tekst av Edith Södergran, var et av konsertens høydepunkter. Fremført av de kvinnelige studentene ble det dissonanstette og effektrike verket kolossalt uttrykksfullt og gripende. Rehnqvist var også representert med de mildere, enkle og lyriske «Var inte rädd för mörkret» og «När natten skänker frid», som ble sunget klangfullt og inderlig.

De korte satsene i Rautavaaras spennende «Suite de Lorca» ble fint formet til en fungerende helhet av dirigent Marit Tøndel Bodsberg. Hun ledet koret med autoritet, tydelighet og stor musikalsk forståelse gjennom hele konserten. Koret skal for øvrig ha ros for usedvanlig god tekstdiksjon. Dette til tross, er det ikke til å unngå å komme med en innvending til programheftets utforming her. Når koret synger på finsk, spansk, tysk, latin, dansk, svensk og engelsk, i tillegg til norsk, er det en absolutt forutsetning at teksten er trykket i programmet eller at tekstenes innhold er kommentert. De som ikke er så heldige at de behersker dette mangfoldet av språk, går glipp av en vesentlig dimensjon når teksten forblir uforståelig.

For å komplettere den nordiske fargen på vårkonserten bestod det øvrige programmet av den finske folketonen «On suuri sun rantas autius» i Matti Hyökkis arrangement, «De lyse nætter» av dansken Jørgen Jersild, og de norske folketonene «Bruregrauten» og «Bruremarsj fra Vågå», i tillegg til Edvard Griegs nasjonalromantiske «De Norske Fjelde» til Nordahl Rolfsens geografibelærende og passe svulmende tekst. I tillegg ble to romantiske lieder av Johannes Brahms samt Francis Poulencs arkaisk klingende Ave Verum Corpus fremført.

Kvindelige Studenters Sangforening hadde fått med seg slagverkeren Ane Marthe Sørlien Holen på kveldens konsert. Foruten akkompagnerende medvirkning på enkelte av korets numre, fremførte hun Iannis Xenakis’ dundrende Rebonds B med bravur og til jubeltilrop fra kirkebenkene. Kanskje var den greske komponistens trommedrønn noe malplassert i et program som ellers bestod av klangfull, nordisk korsang? Eller kanskje det var en frisk kontrast, både klanglig og uttrykksmessig? Jeg er ikke sikker. Uansett ble verket fenomenalt fremført av Sørlien Holen.

Denne konserten var likevel først og fremst de «kvindelige» korsangernes store triumf, og KSS bergtok publikum fra de norske fjelde, over finske innsjøer og helt til Spania. Strålende!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar