mandag 29. juni 2009

Hett med Hummel og Helseth

Konsert:
Søndag 28/6 kl. 17:00
Risør kirke

Severin van Eckardstein, piano, Ilya Gringolts, fiolin og Audun A. Sandvik, cello
Birgitte Christensen, sopran og Leif Ove Andsnes, piano
Thine Thing Helseth og Risør Festival Strings
Oslo Strykekvartett

D. Sjostakovitsj: Klavertrio op.8 nr.1
R. Wallin: Drei Gedichte von Rainer Maria Rilke
J.N. Hummel: Trompetkonsert i Ess-dur
L.v. Beethoven: Strykekvartett op. 130


At Risør Kammermusikkfest 2009 har vært heldige med været er det ingen som helst tvil om. Sol og 25 grader borger for ordentlig god feststemning. Når festivalfolket stuer seg sammen, seks på hver benkerad i en gammel trebygning fra 1600-tallet for å nyte kammermusikk av ypperste klasse hadde det imidlertid ikke vært noe å si på en sval sommerbris gjennom de vidåpne barokkvinduene. Heten ble faktisk et problem for utøvere og publikum. Oslo Strykekvartett er landets fremste ensemble av sitt slag og leverer vanligvis konserter av topp internasjonal standard. Også i går var mange partier glimrende, som den usedvanlig vakre tolkningen av 5. sats, den kjente Cavatinaen. Med letthet og varme i klangen produserte de fire musikerne et av disse uforglemmelige musikalske øyeblikkene man skulle ønske aldri tok slutt, men at man bare kunne fortsette å flyte på Cavatinaens strømmer av ren skjønnhet. Da var det synd at enkelte intonasjonsproblemer i noen av de øvrige satsene ga inntrykket av at dette ikke var Oslo Strykekvartett på sitt aller beste. Beethovens sene kvartetter er ekstreme på mange måter, og svært krevende å fremføre selv under normale omstendigheter. I 40 graders varme blir de nærmest umenneskelige. De små urenhetene er selvsagt detaljer, og det er viktig å påpeke at uttrykket ble gnistrende formidlet og at helheten i all hovedsak var solid. Presisjonen, kommunikasjonen og samspillet mellom firkløveret er alltid eksemplarisk, og de kommuniserer også utmerket med publikum. Når publikum føler seg som aktive deltakere i musikken har musikerne virkelig oppnådd noe gjennom sitt engasjement. Med en kvartett av et slikt kaliber forventer man seg likevel teknisk perfeksjon.

Festivalkomponisten på årets kammermusikkfest i Risør er Rolf Wallin, og også på festivalens siste konsert var hans musikk representert. Av de tre stykkene for sopran og klaver var det ”Schlusstück” som apellerte mest. Det fengslende uttrykket, de enkeltstående akkordene og den gripende melodiske linjen tok pusten fra det allerede surstoffnødlidende publikummet i kirken, og stillheten var enorm. Selv måkene som fra tid til annen akkompagnerte Beethoven og Sjostakovitsj ble brakt til stillhet av dødens stemme som ler midt i blant oss. Birgitte Christensen og Leif Ove Andsnes fremførte denne og de to andre satsene med stor ekspressivitet og teknisk sikkerhet. Christensen viste frem sitt omfang, sin store klanglige variasjon og sitt ekspressive uttrykk. Også Dmitrij Sjostakovitsj tidlige klavertrio ble fremført på en overbevisende måte av Eckardstein, Gringolts og Sandvik.

Men det var først da Tine Thing Helseth entret podiet rett før pause at konserten virkelig tok fyr. Det brennhete trompettalentets fremførelse av Johann Nepomuk Hummels (1778-1837) trompetkonsert var fantastisk. Akkompagnert av Risør Festival Strings’ gnistrende spill serverte hun lynraske løp, elegant utformede fraser, lange melodilinjer og stor klanglig variasjon. Det er fristende å si at denne fremføringen av Hummels trompetkonsert nærmest var perfekt. I tillegg til at teknikken og samspillet stemte har Helseth en formidabel formidlingsevne og en fremragende kjemi med orkesteret. Hun fremførte musikken innenfra med spill levende og ektefølt musikalitet. Dette var konsertens desiderte høydepunkt, og publikum visste å sette pris på en så strålende fremføring i den kolossale varmen.

Risør Kammermusikkfest er over for denne gang. Glødende revolusjon, intens varme og noen av landets heteste musikernavn har preget sørlandsbyen hele uken og servert den ene musikalske godbiten etter den andre. Man kan ikke annet enn å konkludere med at årets kammermusikkfest har vært en stor suksess.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar