torsdag 31. mars 2011

Brøl og Bravur

Konsert:
Onsdag 30/3 2011
Oslo Konserthus

Oslo Filharmonien v/ Jukka-Pekka Saraste
Guro Kleven Hagen, fiolin

P.I. Tsjaikovskij: Fiolinkonsert
S. Prokofjev: Symfoni nr. 3

Oslo Filharmonien hadde en nærmest umulig oppgave etter pause på gårsdagens konsert i Oslo Konserthus. For hva skal man egentlig spille etter en 16 år gammel jentes sensasjonelle debut i Tsjaikovskijs fiolinkonsert? De forsøkte med et brøl fra en sint russisk bjørn.

Det finnes musikk som hvisker deg forsiktig i øret og kiler deg ømt i øregangene. Sergej Prokofjevs tredje symfoni tilhører på ingen måte den kategorien. Denne «sint-ung-mann-musikken», som foredragsholder Morten Carlsen så treffende kalte den, brøler tidvis så brutalt og aggressivt at du tror du sitter i helvetes forgård når du hører den. Det dissonanstette, ofte lydsterke og groteske tonespråket er ikke noe publikumsfrieri, og det var kanskje derfor applausen var såpass lunken. Oslo Filharmonien, under ledelse av en usedvanlig opplagt og energisk Jukka-Pekka Saraste og anført av en messinggruppe i toppform, fremførte nemlig den fengslende musikken glimrende, og hadde fortjent stående ovasjoner.

Stående ovasjoner fikk derimot Guro Kleven Hagen etter sin debut med Oslo Filharmonien. Og for en debut! Jeg må stadig vekk minne meg selv om at Guro bare er 16 år gammel, for den musikalske modenheten hun viser på scenen er rett og slett forbløffende. Ikke bare er hun et sjeldent stort talent rent fiolinteknisk. Hun former allerede frasene som en erfaren fiolinist, og viser med hele kroppsspråket at hun lever i musikken. Guro Kleven Hagen bekreftet at hun er et av de største musikktalentene i landet og at hun har alle mulige forutsetninger for å bli en superstjerne på den klassiske musikkhimmelen.

3 kommentarer:

 1. Guro Kleven Hagen er et fantastisk talent - vi har nok ikke sett maken her til lands, tror jeg - og det sier faktisk ikke så lite - vi har mange, unge musikktalenter! Eventyrlig å både høre og se henne på onsdag! Og Prokofjev kom som et knyttneveslag etter pausen - voldsomme saker! :)
  Marit

  SvarSlett
 2. Helt enig! :-)
  Gleder meg til å følge Guro Kleven Hagen også i fortsettelsen.

  Konserten var en stor opplevelse!


  - Thomas

  SvarSlett
 3. hun er ikke bare et av de største talentene her til lands.... hun tar sjumilssteg in på den internasjonale stjernehimmelen nå for tida. Jeg våger (det er vel egentlig ikke særlig vågalt) påstanden om at hun blir å finne blant de aller, aller største helt der oppe om svært få år....

  Det er bare å bøye seg i støvet....og bli der... gratulerer

  SvarSlett