mandag 21. september 2009

Grieg og Sjostakovitsj til lunsj

Konsert (Lunsj med kultur):
Fredag 18/9 2009
Universitetsbiblioteket, Blindern, Oslo

Grieg Trio

E. Grieg: Andante con moto
D. Sjostakovitsj: Trio nr. 1, op.8


Hver fredag i tolvtiden samles studenter, professorer og andre musikkinteresserte i Universitetsbibliotekets vestibyle til ”lunsj med kultur,” der den gastronomiske nytelsen av matpakke og kaffe går hånd i hånd med en god kulturopplevelse. Med et bredt og variert program har biblioteket tiltrukket seg mange skue- og hørelystne til disse konsertene, og denne fredagen var intet unntak. Det var kanskje ikke så rart med tanke på at utøverne denne gangen var plukket fra aller øverste hylle i det norske kammermusikkmiljøet. Grieg Trio har høstet mye ros for sin siste plate og for konserter rundt i landet. I går tok de turen til Blindern for å glede det akademiske publikum med musikalske godbiter og utsøkt høykultur.

Grieg Trio hadde sannsynligvis allerede tatt formiddagskaffen før lunsjkonserten, for det var et svært opplagt ensemble som fremførte Grieg og Sjostakovitsj for dagens og morgendagens intellektuelle. Edvard Grieg (1843-1907) skrev bare én sats for trio, og det er rimelig å anta at meningen var å skrive et flersatsig verk. Dette ble imidlertid aldri noe av. Den ene satsen som finnes, Andante con moto, står seg likevel godt alene, i alle fall når den blir fremført så energisk og samkjørt som den ble av Grieg Trio. Samspillet er kanskje trioens største forse. Musikerne finner hverandre selv uten øyekontakt, og kommunikasjonen er naturlig og god.

Dette skinte igjennom også i fremføringen av den unge Dmitrij Sjostakovitsj (1906-1975) første trio, et verk preget av et romantisk tonespråk, men også av partier hvor vi aner det radikale og særpregede tonespråket komponisten skulle bli så kjent for. Det er som om tenåringen er fyllt av musikalsk sprengkraft, men ikke helt klarer å bryte ut av sitt romantiske skall. Grieg Trio fremførte verket med romantisk sødme og delikat klangbehandling, men også med ungdommelig råskap og opprørskhet i de mer rytmiske partiene. Publikum klappet iherdig for kulturopplevelsen før de svelget siste dråpe av kaffen og vandret inn på lesesalen med bøkene under armen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar