fredag 21. august 2009

Unge soldater på festningen

Konsert:
Onsdag 19/8 2009
Ridehuset, Akershus festning

Samarbeidsprosjekt mellom Barrat Dues musikkinstitutt, Norges Musikkhøgskole, Nordisk Institutt for Scene og Studio, Kunsthøgskolen i Oslo og Oslo Kammermusikk Festival.
Dirigent: Cathrine Winnes Trevino
Regissør: Knut Jørgen Moe

I.Stravinskij: Historien om en soldat

Taktfast marsjerte de inn på scenen, de unge musikerne fra Barratt Due og Norges Musikkhøgskole. Ledet an av dirigent Cathrine Winnes Trevinos bestemte ordre inntok de scenen i det gamle ridehuset ved Akershus festning, og satte i gang med åpningsnummeret til Igor Stravinskijs (1882-1971) ”Historien om en soldat.” Stravinskijs rytmisk skjeve, til tider svært dissonerende og forvrengte marsj ble fremført med humor, energi og herlig ungdommelig galskap. Og så var historien i gang.

Soldaten i historien selger fela si til djevelen i bytte mot en bok som kan forutse den økonomiske fremtiden. Dette kan selvsagt ikke bringe ham lykke, og det hele ender med at djevelen tar med seg soldaten hjem til helvete. Teksten til stykket er skrevet av den sveitsiske forfatteren Charles-Ferdinand Ramuz, og urfremført med Stravinskijs musikk i 1918. Musikken fremføres ofte alene, men i går var det altså skuespillet i sin helhet vi fikk oppleve.

De unge skuespillerne fra Nordisk Institutt for Scene og Studio imponerte stort i de tre rollene som fortelleren (Anne Lise Grindheim), djevelen (Hans Kristian Ingelsrud) og soldaten (Steffen Mulder). Med tydelig tekstdeklamasjon og dramatisk innlevelse viste de skuespillertalent som sikkert vil prege norske teaterscener om noen år. Talentfulle var også i aller høyeste grad de 7 musikerne, som mestret hyppige taktartsskifter og utfordrende solopartier utmerket. Aller mest imponerte fiolinist Amelie Lied Haga med vanskelige dobbeltgrep og virtuose løp, alt like prikkfritt fremført. Hun har, som de andre utøverne, fremtiden foran seg og vil garantert sette farge på det norske kulturlivet. Fremmad marsj!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar